Uzay Teknoloji

Starship 5. Kez Fırlatılıyor

Görsel Kaynak: Space.com

Starship 5. Kez Fırlatılıyor

SpaceX'in geliştirmekte olduğu Starship roketi, bugün herhangi bir aksaklık olmaması durumunda 5. kez test fırlatmasına hazırlanıyor. Türkiye saati ile 14.45'te gerçekleşecek olan bu fırlatma, Starship'in 5. uçuşu olacak. Peki, bu roket nedir? Özellikleri, mimarisi ve işlevleri nelerdir? Gelin bunlara bir göz atalım.

Starship Mimarisi

Starship roketi, iki kademeden oluşan bir sistemdir. Aslında Starship ismi, ikinci kademeyi tanımlar. İkinci kademe, 50,3 metre uzunluğa ve 9 metre çapa sahiptir. Üzerinde 6 adet Raptor motoru bulunur; bu motorlardan üçü uzay ortamına uygun olacak şekilde modifiye edilmiştir.

Starship (2. Kademe):

Uzunluk: 50,3 metre

Çap: 9 metre

Motorlar: 6 adet Raptor motoru (3'ü uzay ortamına uygun modifiye edilmiştir)

Görevini tamamladıktan sonra atmosfere geri dönüp iniş yapabilen ve yeniden kullanılabilen bir yapıya sahiptir.

Birinci kademenin ismi ise Super Heavy'dir. Bu aşama, 33 adet Raptor motoru içerir ve 71 metre yüksekliğe, 9 metre çapa sahiptir. Tüm bu bileşenler, Starship'i NASA'nın Saturn V roketinden daha büyük hale getiriyor. Ayrıca Starship, tamamen yeniden kullanılabilir olmasıyla da öne çıkıyor.

Super Heavy (1. Kademe):

Uzunluk: 71 metre

Çap: 9 metre

Motorlar: 33 adet Raptor motoru

İlk kademe, Starship'i yörüngeye çıkarmak için gerekli itişi sağlar ve görev sonrası Dünya'ya geri dönerek iniş yapabilir.

Starship Özellikleri

Starship, uzun vadeli bir proje olarak tasarlanmıştır. Dünya yörüngesi, Ay ve Mars'a kargo taşımacılığı ve insanlı görevler için inşa ediliyor. Yeniden kullanılabilir modda Alçak Dünya Yörüngesi'ne 150 ton kargo taşıyabiliyorken, tek kullanımlık modda bu kapasite 250 tona kadar çıkıyor. Ay ve Mars görevlerinde ise 100 ton ve üzeri yük taşıma kapasitesine sahip.

İlk aşamada yer alan 33 Raptor motoru toplamda 17 milyon pound itiş gücü üretiyor. Bu motorlar sıvı oksijen ve metan kullanıyor. Bu yakıtların tercih edilmesinin temel sebebi, ileride Mars görevlerinde Mars'ta yakıt üretimini mümkün kılmak. Starship'in fırlatma başına maliyeti yaklaşık 2 milyon dolar olarak öngörülüyor.

Dünya Yörüngesi Yük Kapasitesi:

Yeniden Kullanılabilir Mod: 150 ton

Tek Kullanımlık Mod: 250 ton

Ay ve Mars Görevleri Yük Kapasitesi: 100 ton ve üzeri

İtiş Gücü: Toplam 17 milyon pound (1. Kademe: 33 Raptor motoru ile)

Yakıt Türü: Sıvı oksijen (LOX) ve metan (CH₄)

Bu yakıt seçiminin temel sebebi, ileride Mars'ta bu yakıtların üretilebilmesi ve böylece Mars görevlerinde sürdürülebilir bir sistem oluşturulabilmesidir.

Fırlatma Maliyeti: Yaklaşık 2 milyon dolar

Etiketler Uzay Teknoloji

Paylaşan

Anıl Ahmet Esen

Merhaba, ben Anıl. Tam hatırlamamakla beraber, çok küçük yaşlardan itibaren havacılık ve uzayla ilgilenmeye başladım. Sonrasında model roketler inşa ettim ve birkaçını fırlattım. Daha büyük hedefler doğrultusunda, insanlığı yıldızlararası bir medeniyet haline getirmek gibi amaçlarla Atlas Aerospace'i kurdum. Daha sonrasında, bizden sonraki nesillerin yalnız hissetmemeleri, bilgiye temiz ve tarafsız bir şekilde ulaşabilmeleri, meraklarını kaybetmemeleri gibi amaçlarla Yeşil Evren'i kurdum. Şu anda hâlâ Atlas Aerospace'te emek vermekteyim. Ayrıca Yeşil Evren'de de metin yazarlığı ve yöneticilik yapmaktayım.

Scroll to Top