Uzay

Jüpiter, Satürn’ün Tahtını Tekrar Ele Geçirdi.

Görsel Kaynak: space.com

Uzaydan yeni havadisler var!

Son yapılan çalışmalardan yola çıkarak Güneş Sistemi’nin en fazla uydusuna sahip gezegenini Satürn olarak biliyorduk. Fakat Jüpiter, 12 yeni bulunan uydusu sayesinde Satürn’ü geride bırakarak şimdi güneş sistemindeki en fazla uyduya sahip gezegen oldu!

Şimdiye kadar Güneş Sistemi’nde bilinen en fazla uyduya sahip gezegen ünvanı, 83 uydusuyla beraber Satürn’e aitti, ve arkasından bilinen 80 uydusu ile Jüpiter geliyordu. Fakat Washington D.C.’deki Carnegie Bilim Enstitüsü’nden bir astronom olan Scott Sheppard, son iki yılda Jüpiter üzerinde yapılan gözlemlerin bir düzine daha yeni uyduyu ortaya çıkardığı bildirildi. Böylece Jüpiter’in yeni keşfedilen uydularıyla birlikte toplam 92 uydusu olduğu duyuruldu. Bu gelişme ile birlikte Satürn, tacını Jüpiter’e bırakmak zorunda kaldı.

Görsel Kaynak: space.com

Yeni bulunan uydular, Jüpiter’in yüzeyinden oldukça uzak bir yörüngeden dönüyor. Hatta bu uyduların bir yörüngesini tamamlamaları ortalama 340 Dünya günü sürüyor. Belirtilen 12 yeni uydu arasından, dokuzu özellikle dikkatimizi çekiyor. Çünkü onların yörüngelerini tamamlamaları tahmini 550 gün sürüyor ve bahsettiğimiz dokuz uydunun beşi, 8 km’den daha küçük bir çapa sahip.

Özellike, yeni keşfedilen 12 uydunun 9'unun geriye dönük yörüngeleri olduğu keşfedildi, yani gaz devinin dönüş yönünün tersinde(görselde kırmızı olanlar) dönüyorlar. Fakat Jüpiter’in iç uyduları(resimdeki mavi ve mor renkli olanlar) gezegenin dönüşüyle aynı yönde ilerleyen yörüngelere sahiptir. Buradan yola çıkarak bahsettiğimiz 9 uydunun, Jüpiter’in muazzam yerçekimi etkisinde kalmış olabileceğini söyleyebiliriz. Yani, yeni uydular muhtemelen çarpışmalarla parçalanmış daha büyük cisimlerin kalıntılarıdır.

Görsel Kaynak: space.com

Etiketler Uzay

Paylaşan

Olgun Eser Duman

Hop, naber? Ben Olgun. 2009-2010 yılları arasında bilgisayarla tanışmam ile birlikte aslında web uygulamaları ve yazılım geliştirici olma yolunda ilk adımı atmış oldum. Fakat elbette asıl maceram 2020 yılının daha en başlarında tam anlamıyla geliştiriciliğe merak sarmış biri olarak öğrenmeye başlamam ile oldu.

Bu süre boyunca bir web geliştiricisinin bilmesi gerekenleri öğrendim, siteler yaptım ve yayınladım. Bunlardan ilki "Atlas Aerospace" için 2022 yılında yaptığımız bir siteydi. Aylar hatta yıllar geçtikten sonra Atlas Aerospace'in medya ekibi olarak kurulan "Yeşil Evren" geliştirildi ve bunun için bir blog sitesi açmaya karar verdik ve şu anda bu yazıyı okuduğunuz mevcut "Yeşil Evren" blog sitesinin de geliştiriciliğini ben üstlenmiş bulunmaktayım, umarım hoşunuza gitmiştir!

Ve şimdi aslında beraber inşa ettiğimiz bu sitede, uzay, teknoloji ve bilim başlıkları altında yazılar paylaşıyorum.


Scroll to Top