Uzun yıllar süren çalışmalar, fedakarlıklar ve neredeyse Spacex'i iflasa sürükleyen fırlatmalar sonucunda geliştirilen Falcon 9 roketleri insanlığa ucuz ve güvenilir uzay yolculuğunun kapılarını açıyor. Peki bu roketler uzay sektörünü nasıl değiştirdi? Her şeyin daha iyi anlaşılabilmesi için Falcon 9'dan öncesine bakmak gerekiyor.
Falcon 9'dan önce uzaya bir kilogramlık bir yük göndermenin maliyeti 18.000 ila 25.000 Amerikan Doları arasındaydı.
NASA'nın uzay mekikleri ile bir kilogramlık bir yük göndermenin maliyeti 54.500 Amerikan Doları civarındaydı. Ayrıca mekikler yeniden kullanılabilir olsa da bakım ve operasyon maliyetleri çok yüksekti. Bu hem yüküm sahibi olan firma için hem de NASA için büyük bir sorundu. Ayrıca mekiklerde, "Emergency Escape System", Türkçesiyle; "Acil Kaçış Sistemi" bulunmadığından işleri riskli hale getiriyordu. Bu sistemin eksikliği sonrasında bir faciaya sebep olarak 7 astronotun canından olmasına neden oldu.
Mekiklerden daha ucuz bir yöntem ESA'dan geldi. "Ariane 5" roketi bir kilogram yük göndermenin maliyetini 10.000 ila 20.000 Amerikan Dolarına kadar geriletti.
Sonraki hamle Rusyadan "Proton" roketiyle geldi. Kilogram başına yaklaşık 4.000 ila 5.000 Amerikan Doları maliyeti bulunsada bu roket güvenilir değildi ve ticari sektörde kullanımında kısıtlamalar bulunuyordu.
Nihayetinde Elon Musk önderliğinde kurulan Spacex bütün bunlara bir çözüm geliştirdi. Meşhur Falcon 9 roketlerini sektöre sokarak dengeleri altüst etti. Bu roketlerin kesinllikle en göz alıcı özelliği fırlatma sonrasında Dünya'ya geri dönerek dikey iniş yapabilmesi. Fakat Falcon 9 bundan ibaret değil. Falcon 9'un motorları "Merlin" de bir bu kadar ihtişamlı. RP-1 (Rafine Edilmiş Kerosen) ve sıvı oksijen kullanan bu motorlar hem güçlü hem hafif hem de oldukça verimli bir yapıya sahip. Acil kaçış sistemi gibi güvenlik sistemleri sorun çıktığı takdirde oldukça can kurtarıcı olabiliyor. Ayrıca "Block" isimli inovasyonları da atlamamak gerek. Bu inovasyonlar güvenliği arttıyor. Bunun yanı sıra "Crew Dragon" kapsülüyle insanlar da uzaya çıkarılabiliyor. Roketin yük kapasitesiyse oldukça geniş. Bütün bunlarla beraber Falcon 9 insanlık için ucuz ve güvenilir uzay yolculuğunun öncülerinden birsi oluyor. Roket kullanıma ilk sunulduğunda kilogram başına maliyeti 2.720 Amerikan Doları civarındayken , ilerleyen süreçlerde bu ücret daha da gerileyerek 1.500 ila 2.000 Amerikan Doları bandına düşüyor. Bütün bunlar ve daha birçok sebep onu günümüzde en çok kullanılan roketlerden birsi haline getiriyor.